Subscriure a Canal Bloc Notícies UVIc-UCC
UVic-UCC rss feed
Actualitzat: fa 19 hores 34 minuts

Dels contaminants tòxics a la salut humana: les vint-i-dues preguntes clau per a un futur mediambiental  més sostenible a Europa

dv., 07/20/2018 - 13:21

Quins són els productes químics més agressius per al medi ambient? En quins punts del planeta es concentren més contaminants? Es poden detectar productes tòxics que no són fàcilment identificables? Com protegir millor la biodiversitat i els ecosistemes naturals? La degradació del medi ambient i els recursos naturals, la pèrdua de biodiversitat, els impactes sobre la salut i les crisis en la seguretat alimentària són alguns dels efectes dels productes químics abocats al medi ambient per l’activitat humana.  Ara, un estudi internacional en què participa Miguel Cañedo-Argüelles, investigador del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) – Xarxa TECNIO de la UVic-UCC i membre de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), determina quines són les vint-i-dues qüestions prioritàries a considerar per gestionar de manera més sostenible els riscos ambientals associats als productes químics a Europa.

La recerca, publicada a la revista Environmental Toxicology and Chemistry, vol perfilar un nou full de ruta —amb una perspectiva més global i coordinada— per a diversos sectors socials i econòmics de l’àmbit dels productes químics i la gestió del risc ambiental a Europa. El nou treball forma part de les iniciatives del Global Horizon Scanning Project (GHSP), impulsat per la Societat de Química i Toxicologia Ambiental (SETAC, en anglès) per identificar els principals factors que alteren la qualitat mediambiental en diverses àrees geogràfiques (Europa, Àfrica, Nord-Amèrica, Amèrica del Sud i Àsia-Pacífic).

És possible un futur mediambiental més sostenible?

El nou treball científic vol avaluar com interactuen entre sí diversos factors que afecten els ecosistemes naturals (productes químics, alteracions hidrològiques, degradació ambiental, etc). En opinió de Miquel Cañedo-Argüelles, “els ecosistemes estan sotmesos a molts factors d’estrès i els científics els analitzem habitualment de forma separada per limitacions tècniques”. No obstant això, “aquests factors estan interactuant a la natura, i sovint aquesta interacció no té com a resultat la suma dels efectes individuals, ja que poden haver-hi sinergies o antagonismes” afegeix Cañedo-Argüelles.

Considerar els productes químics de manera aïllada “pot donar com a resultat una avaluació simplista que no considera la complexitat del món real” afirma al seu torn el professor Alistair B.A. Boxall (Universitat de York), un dels principals autors de l’estudi. “El nou treball —continua— fa èmfasi en les prioritats de la recerca dels científics internacionals i en les principals llacunes del coneixement sobre riscos i impactes dels productes químics. Així doncs, volem contribuir a centrar l’esforç científic en les qüestions que realment importen, i a adoptar decisions sobre el tipus de recerca que cal aplicar per actualitzar les polítiques d’actuació i les regulacions”.

Contaminants emergents: noves amenaces per al medi ambient global

Segons els experts, en el futur caldrà identificar els ecosistemes d’Europa amb major risc de degradació per contaminació química i definir quins són els prioritaris per a la conservació de la biodiversitat. En aquest escenari, serà imprescindible conèixer millor l’efecte potencial dels contaminants emergents, que en general deriven de productes farmacèutics o cosmètics i no estan regulats per cap legislació específica. Tal com explica Cañedo-Argüelles, “actualment hi ha prop de 3000 fàrmacs en el mercat que finalment arriben al medi ambient, i en la majoria dels casos no es té gaire informació del seu possible impacte sobre la biodiversitat”.

Segons l’investigador és important també que els estudis ecotoxicològics s’ajustin millor a la situació real del medi natural per conèixer la resposta potencial dels ecosistemes als contaminants. “Sovint els estudis sobre les concentracions límit d’una determinada substància en l’ambient es basen en assajos de laboratori amb una o poques espècies, com per exemple el crustaci planctònic Daphnia magna” recorda Cañedo-Argüelles.

“Però en els ecosistemes conviuen moltes espècies que interaccionen entre sí. Els contaminants afecten espècies diferents i poden modificar les interaccions tròfiques, de manera que generen respostes complexes i inesperades a tot l’ecosistema que afecten el nivell de poblacions i de comunitats. Per això, una bona opció per a estudis futurs seria combinar assajos de laboratori amb l’ús de mesoscosmos  —ecosistemes artificials amb control sobre les condicions ambientals— i si cal també, fer estudis de camp” afirma l’investigador.

En la recerca també participen experts de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC-CSIC-UCLM-JCCM) i l’Institut IMDEA Aigua (Universitat d’Alcalà).

La UVic-UCC signa un conveni amb The Conversation

dt., 07/17/2018 - 13:25

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya va formalitzar el 28 de juny un conveni amb The Conversation – España, una associació sense ànim de lucre de divulgació del coneixement acadèmic i científic en espanyol que busca donar suport a l’edició d’articles d’investigació.

El conveni, que inicialment tindrà una durada de tres anys, serà una gran eina per als docents investigadors de la Universitat. Dins The Conversation podran publicar articles i fer propostes de temes de debat d’interès per als lectors. A més, aquesta presència s’accentuarà amb la divulgació mitjançant xarxes socials i mitjans de comunicació, cosa que ajudarà ampliar el nombre de lectors.

Per facilitar les relacions entre les dues institucions es crearà una comissió de seguiment que per part de la UVic comptarà amb el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la directora de l’Àrea de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals, Mònica Jofre. Per part de The Conversation, els representants seran el seu director i el cap de redacció. Amb la creació d’aquesta comissió es pretén assegurar el compliment del conveni i resoldre els imprevistos que puguin sorgir.

The Conversation va néixer a Austràlia el 2011 i compta amb 8 edicions arreu del món, 60.000 experts de 2.100 universitats i centres científics, una audiència anual de 8,2 milions de lectors i una republicació de continguts en més de 2.000 mitjans de comunicació. La versió espanyola de The Conversation es va implementar el 25 de juny del 2018 per fomentar la difusió de la tasca dels investigadors en llengua espanyola.

La UVic-UCC participa al BIYSC amb un programa de nutrició i salut adreçat a estudiants internacionals d’entre 16 i 18 anys

dl., 07/16/2018 - 12:40

La UVic-UCC participa aquest mes de juliol a la tercera edició del Barcelona Internacional Youth Science Challenge (BIYSC), un programa per potenciar l’interès per la ciència i l’excel·lència educativa en joves d’entre 16 i 18 anys de tot el món. La Universitat hi pren part a través del projecte de recerca Nutrition and Health International Youth Science Challenge, que ofereix conjuntament amb l’IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer) i la Fundació Alicia. El projecte que han proposat als joves investigadors durant dues setmanes té com a objectiu trobar solucions per millorar la salut de la població a través del canvi d’estils de vida i fomentar hàbits saludables per prevenir determinades malalties, com ara la diabetis. 

La UVic-UCC és l'única universitat que participa al BIYSC (la resta d’institucions són centres de recerca) i ho fa a través de les investigadores Míriam Torres, Marta Rivera i Alba Reguant. Dels tres grans blocs de treball en què es divideix el programa de nutrició i salut, la UVic-UCC s’ha responsabilitzat del segon, dividit en tres sessions i centrat en les dietes sostenibles per a una població i un planeta saludables. El grup d’estudiants internacionals que hi pren part va treballar dijous i divendres des dels laboratoris del campus UVic, mentre aquest dilluns ho fan des de les instal·lacions de Món Sant Benet, al Bages. 

Una dieta saludable i sostenible
En el transcurs d’aquestes tres sessions se’ls ha plantejat el repte de desenvolupar una dieta saludable i sostenible a través de la cadena del sistema alimentari. Per una banda, han après els beneficis de la dieta mediterrània i l’alimentació saludable, així com la seva herència social i cultural. Per una altra, s’han centrat en l’impacte mediambiental de la producció alimentària i del consum a través de tot el procés productiu.

El projecte ha combinat el treball de camp amb pràctiques al laboratori i a la cuina, així com a l’ordinador, per cobrir tots els passos de la cadena alimentària i analitzar l’impacte ambiental i el contingut nutricional d’un àpat. Per això han analitzat la qualitat del sòl d’un hort i el contingut nutricional d’alguns dels vegetals i hortalisses que hi creixen. També han preparat un menú de dieta mediterrània, saludable i respectuós amb el medi ambient seguint el concepte de protein flip. Finalment, han analitzat la petjada ambiental de l’àpat.

Els altres dos grans blocs de treball del projecte se centren en la relació entre nutrició i diabetis, en unes sessions impartides per l’IDIBAPS, i en la promoció d’hàbits alimentaris saludables a través de la cuina, en unes jornades a càrrec de Fundació Alícia. 

Sobre el BIYSC
El BIYSC, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, té lloc del 9 al 20 de juliol a Catalunya, i té per objectiu estimular el talent científic entre joves de tot el món i encoratjar-los per seguir estudis científics i de recerca. En aquesta tercera edició el programa acull 90 estudiants de 23 nacionalitats diferents dels 5 continents, que han estat seleccionats d’entre les més de 300 sol·licituds rebudes. Durant dues setmanes, i a través de 10 projectes diferents, tenen l'oportunitat de treballar en onze centres de recerca d’excel·lència de Catalunya, i posteriorment disposen de cinc mesos per redactar una memòria sobre el projecte desenvolupat. Els autors dels dos millors treballs rebran dues beques per participar al proper London International Youth Science Forum (LIYSF).

Sandra Ezquerra i Elba Mansilla publiquen ‘Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona’

dl., 07/16/2018 - 09:33

Ja està disponible online l’informe Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona, que és el resultat del procés de recerca que van realitzar conjuntament la professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC, Sandra Ezquerra, i Elba Mansilla, sòcia de la cooperativa La ciutat invisible), ambdues integrants de l’equip d’Alternativas en Femenino. D’aquest treball, i del procés que el va acompanyar, n’ha resultat un conjunt de propostes, recomanacions i actuacions recollides a la Mesura de Govern per a la Democratització de la Cura (2017-2002).

El projecte s’enfrontava al repte de definir els eixos que permetin elaborar una política pública feminista orientada a transformar l’actual organització social de la cura. Una de les principals aportacions d’aquest treball és precisament elaborar un marc conceptual feminista per a la democratització de la cura i la justícia de gènere, i establir alhora unes eines analítiques i operatives que contribueixin al disseny, la implementació i l’avaluació d’una política sobre la cura amb vocació transformadora.

L’estudi defineix dos eixos centrals d’intervenció: el reconeixement i valorització de la centralitat de la cura en el sosteniment de la vida i del sistema econòmic en el seu conjunt, i la necessitat de socialitzar la responsabilitat de cura en un major nombre d’agents socials, amb l’objectiu de distribuir les càrregues globals d’aquestes feines en un major nombre d’agents i recursos, ja que molt sovint les cures recauen en un nombre molt reduït de persones en el marc de la família. Així mateix, l’informe proposa dos eixos d’intervenció transversals: l’apoderament de les persones proveïdores i receptores de cura, i la reducció de la (mala) divisió social de l’organització social de la cura des d’una perspectiva interseccional.

La UVic-UCC aprova l’actualització del Model de Formació

dl., 07/16/2018 - 09:29

El Consell de Govern de la Universitat va aprovar aquest dimarts l’actualització del Model de Formació de la UVic-UCC. Es tracta del document que descriu les bases metodològiques de la institució que comparteixen tots els centres propis, federats i adscrits que integren la UVic-UCC. El document es divideix en cinc àmbits, estudiants, docència, relacions personals, curiositat envers el coneixement i clima institucional, i a través d’aquests principis es desenvolupa el nou model.

El document prioritza la formació dels estudiants més enllà de l’àmbit acadèmic, fins al desenvolupament personal i social. El professorat ha de saber amb fonament la docència que imparteix, valorar diverses formes d’avaluació i comprometre’s amb els valors educatius. Les relacions personals són un dels puntals del model de formació i recull que la relació entre docent i alumne cal que traspassi les aules arribant a dimensions socials, acadèmiques i professionals. L’alumne, a través de la curiositat pel saber que li ha de fomentar la Universitat, ha de voler continuar ampliant el seu coneixement. Finalment, les relacions institucionals entre la comunitat han de ser les òptimes per afavorir l’estudi.

El nou model, que ha estat consensuat per totes les parts implicades, reforça la presència de les metodologies actives a l’aula per millorar l’aprenentatge dels alumnes i emfasitza la integració de la internacionalització en l’estudi tant per als alumnes com per als docents. A més, també crea un major vincle entre la recerca i els estudis.

Per aconseguir aquests objectius, el Model de Formació inclou propostes a adoptar per totes les àrees, centres o unitats, que s’aplicaran de cara el curs vinent. També contempla els aspectes bàsics a tenir en compte a l’hora de plantejar noves titulacions. En aquest àmbit s’organitza, punt per punt, el procés de creació d’un nou grau posant sobre paper el que cal fer perquè el producte final s’ajusti a les necessitats dels estudiants i futurs estudiants.

La UVic, elegida seu del proper Col·loqui de l’AILLC

dl., 07/16/2018 - 09:26

M. Àngels Verdaguer i Xus Ugarte van assistir en qualitat de representants de la UVic-UCC al XVIII Col·loqui de l’AILLC, l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, que es va celebrar del 2 al 6 de juliol a Bucarest, Romania.
A l’Assemblea General de l’AILLC de 5 de juliol es va aprovar la candidatura de Vic com a seu del XIX Col·loqui, que tindrà lloc a la UVic-UCC l’any 2021. També es va renovar la junta de govern de l’associació i es va escollir M. Àngels Verdaguer com a vicesecretària, figura d’enllaç entre la junta i l’organització del proper Col·loqui.

L’AILLC té com a finalitat aplegar les persones de tot arreu interessades per la filologia catalana i fomentar els estudis de llengua i literatura catalanes. L’Associació organitza un Col·loqui cada tres anys per debatre temes científics de l’especialitat. Els col·loquis han tingut lloc a Estrasburg (1968), Amsterdam (1970), Cambridge (1973), Basilea (1976), Andorra-Barcelona (1979), Roma (1982), Salou-Tarragona (1985), Tolosa de Llenguadoc (1988), Alacant-Elx (1991), Frankfurt am Main (1994), Palma de Mallorca (1997), París (2000), Girona (2003), Budapest (2006), Lleida (2009), Salamanca (2012), València (2015) i Bucarest (2018).

Jordi Montaña: “Podem estar orgullosos del que som i del que hem aconseguit, i tenir confiança en nosaltres mateixos de cara al futur”

dv., 07/13/2018 - 14:18

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, s’ha acomiadat de la comunitat universitària coincidint amb l’acte de cloenda del curs acadèmic 2017-2018, que ha tingut lloc aquest migdia a l’Aula Magna. Després de vuit anys en el càrrec, Montaña ha acabat avui el seu segon mandat al capdavant de la institució.

En el mateix acte, el fins ara vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, ha pres el relleu de Montaña com a rector en funcions. Ho ha fet, d’acord amb el que marquen les Normes d’Organització i Funcionament de la Universitat, després que el candidat a rector Oriol Amat renunciés al càrrec el passat 28 de juny per motius personals sobrevinguts. Masnou assumirà la responsabilitat fins que a la tardor el Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) nomeni un nou rector per als propers quatre anys.

Un conjunt admirable, sòlid i coherent

“Una persona sola no pot fer gairebé res si no compta amb equips consistents que desenvolupin totes les possibilitats d’una organització, i si alguna cosa tenim, són equips consistents”, ha dit el rector en el seu discurs de comiat fent referència a la tasca desenvolupada i les fites obtingudes per la UVic-UCC durant el seu mandat. “Tots plegats fem un conjunt admirable, sòlid i coherent”, i és per això que “podem estar orgullosos del que som i del que hem aconseguit, i podem tenir molta confiança en nosaltres mateixos de cara al futur”, ha dit.

En el capítol d’agraïments, Montaña ha tingut unes paraules per als membres de la FUBalmes, els equips de Rectorat i la seva família. També s’ha adreçat al conjunt de la comunitat universitària, de la qual ha destacat “la fortalesa i la implicació de les persones amb la institució”, que ha definit com “una estructura sòlida i flexible alhora, que pot superar qualsevol dificultat”. Finalment ha assegurat que s’acomiada “amb el sentiment d’haver viscut una experiència única en una institució que té clars el seu lloc i el seu sentit al país i al món”. Montaña, emocionat, ha clos la seva intervenció demanant a la comunitat que tracti tant bé a Joan Masnou com “heu fet amb mi”.

Joan Masnou, nou rector de la UVic-UCC

En el seu parlament, Joan Masnou ha assegurat que el seu interinatge “no serà només un temps d’espera”. Segons Masnou, durant aquest temps “posarem els instruments necessaris perquè la Universitat continuï el seu camí amb normalitat” i “prendrem les decisions que calgui en cada moment pel bé de la institució, sense deixar de pensar en el projecte de futur que un nou rector o rectora liderarà”.

El nou rector també ha dit que tractarà de complir l’encàrrec rebut “de manera honesta, amb treball, compromís, dignitat i la màxima intel·ligència possible”, com sempre ha fet durant els 30 anys que porta a la institució. Igualment, ha adreçat un agraïment al Patronat i a la Junta de Rectorat per “la confiança que m’han mostrat sempre, i en aquests moments en especial” i als membres de la comunitat “que m’heu fet saber un cop més, aquests darrers dies, que us tinc al costat”.

La presidenta del Patronat de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha agraït la generositat de Masnou i ha assegurat que serà un “magnífic rector”. Erra també ha agraït la valentia que va tenir Montaña quan fa 8 anys va assumir el càrrec i ha assegurat que des de llavors “ha estat una història d’èxit que ens ha portat a tenir una Universitat més forta”. Per la presidenta del Patronat, Montaña ha estat “l’ambaixador de la Universitat al món a través de la seva visió positiva i la seva capacitat per buscar el consens”. En la mateixa línia s’ha expressat l’alcalde de Manresa i vicepresident segon de la FUB, Valentí Junyent, que ha afirmat que Montaña deixa una “Universitat més gran, més internacional i més arrelada al territori” i ha agraït que hagi estat “el rector de totes les ciutats creant una xarxa” a través de la seva “bondat i saber fer”.

Finalment, el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat i vicepresident de la FUBalmes, Francesc Xavier Grau, ha destacat la gestió de Montaña i ha agraït i desitjat sort a Masnou en la seva futura tasca. A més, ha assegurat que “el procés de renovació del lideratge de la UVic-UCC permetrà tenir una nova direcció que heretarà un projecte mol ben assentat”. 

L’acte ha començat amb la projecció d’un vídeo de repàs dels vuit anys de mandat de Jordi Montaña i ha comptat amb la presència del director general d’Universitats, Josep Pallarès; el  rector de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Xavier Gil; els alcaldes de Granollers, Josep Mayoral, i Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana; i els anteriors rectors de la UVic-UCC Ricard Torrents, David Serrat i Assumpta Fargas. 

El Dr. Martin Dougiamas visita la UVic

dv., 07/13/2018 - 09:45

El creador del programari lliure Moodle i doctor honoris causa per la UVic-UCC, Martin Dougiamas, va ser dimecres passat a la UVic per fer-hi una visita institucional. Acompanyat per l’equip de la Unitat de Suport a la Docència, Richard Samson i Elena Molina, Dougiamas va aprofitar el pas per la UVic per fer una sessió de treball conjunta entre els professionals de l’Àrea TIC de la UVic i emprenedors digitals de l’espai Vic Integració Tecnològica (VIT), on es va debatre sobre oportunitats i possibles col·laboracions en el món de la tecnologia educativa.

Després de dinar amb el claustre de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes i de visitar les instal.lacions del nou Laboratori d’Educació Infantil: Aules Montessori  i Teresa Buscart, Dougiamas va visitar la Facultat de Medicina, on es va reunir amb el director general de la FESS, Joan Guanyabens, el degà de la Facultat, Ramon Pujol i el cap d’estudis, Carles Blay, per parlar de la metodologia basada en casos clínics, els nous projectes de la Càtedra d’Educació Mèdica i de les possibilitats que pot oferir Moodle en aquest camp. També va assistir a una demostració de la taula anatòmica digital Sectra i al laboratori de dissecció anatòmica, a càrrec de la responsable, Laia Nogué.

“Fa temps que volia tornar a la universitat que considero la meva, i espero poder seguir treballant i col·laborant en benefici del projecte de la UVic”, va afirmar Dougiamas, que justament tornava de Bèlgica on ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lovaina.

La UVic-UCC forma part de la Moodle Users Association, fet que li permet tenir un contacte directe amb el projecte Moodle i la seva comunitat d’usuaris arreu del món, i poder influir en el full de ruta d’aquest programari líder. Moodle, amb seu a Perth, acaba d’obrir la primera oficina fora d’Austràlia a Barcelona, on ja treballa un equip d’especialistes.

Carmen García-Comas publica un article a ‘Nature’ sobre les causes de l’extinció d’un ancestre de l’‘Homo sapiens’

dv., 07/13/2018 - 09:32

L'alta variabilitat climàtica i un augment de l’aridesa van posar fi fa 600.000 anys a una espècie d’homínid primitiu, el Paranthropus robustus, que va viure a Àfrica fa dos milions d’anys. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi en el qual ha participat la investigadora del grup de recerca en Ecologia Aquàtica de la UVic-UCC Carmen García-Comas. Els resultats del treball s’han publicat aquest dilluns en un article elaborat per l’equip d’investigadors a la revista Nature que porta per títol A two-milion-year-long hydroclimatic context for hominin evolution in southeastern Africa.  És la primera vegada que un investigador de la UVic-UCC publica en aquesta revista. 

L’estudi es remunta a les restes fòssils de Paranthropus robustus que es van trobar a Sudàfrica a mitjans del segle XX, i que es van identificar com una branca lateral evolutiva de l’Homo Sapiens. Fins ara les possibles raons que expliquen la seva extinció no s’havien investigat. Aquest va ser l’objectiu de l’equip d’experts en diferents camps, fonamentalment antropòlegs i geocientífics, que han pres part en el projecte, liderat pel Dr. Thibaut Caleym paleoclimatòleg de la Université de Bordeaux.

“S’han analitzat i combinat registres climàtics obtinguts amb diferents mètodes i a diversa resolució temporal”, explica Carmen García-Comas segons la qual “cada mètode per ell mateix es podia interpretar de diferents maneres però, combinats, s’ha pogut reconstruir una imatge integral i coherent del clima passat”. Segons la investigadora, els resultats obtinguts no haurien estat possibles “sense unir esforços i experiències”.

Els nuclis de sediment analitzats pels investigadors van ser obtinguts a la badia de Maputo (Mozambic), on el riu Limpopo, un dels més grans d’Àfrica, desemboca a l’oceà Índic. Aquest material va proporcionar accés a l’equip de científics a un registre climàtic que abasta aproximadament 2,14 milions d’anys. Es van analitzar paràmetres com ara l’hidrogen i els isòtops de carboni dels fòssils de plantes moleculars, que es van comparar amb els resultats d’anàlisis de pol·len i les composicions dels elements. L’equip també va determinar els canvis en la temperatura de la superfície del mar durant aquell període de temps, fet que va permetre avaluar la influència de l’oceà al clima terrestre.

Carmen García-Comas és doctora en Biologia i experta en ecologia i anàlisi de dades. Els seus estudis se centren a analitzar grans bases de dades d’observacions al medi aquàtic, com ara plàncton o peixos, per entendre el paper que juguen els trets funcionals, especialment la mida dels individus, en l’estructura i el funcionament de les comunitats, així com en el manteniment de la diversitat. Ha realitzat dos contractes postdoctorals a la National Taiwan University i al JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology).

Aquest curs es va incorporar a la UVic-UCC, on imparteix classes d’Ecologia i Biologia Marina a la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT). També col·labora amb el grup de recerca en Ecologia Aquàtica, en projectes que busquen entendre l’efecte de l’estructura de mides de les comunitats de plàncton i peixos en el manteniment del funcionament i la diversitat d’ecosistemes d’aigua dolça.

Federica Ravera desenvolupa una recerca sobre dones i canvi climàtic en zones rurals marginals amb una beca AXA

dv., 07/13/2018 - 09:23

AXA Research Fund ha seleccionat el projecte Agata (Agrifood systems, Gender and Transformative Adaptation) de la investigadora i membre de la càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris Federica Ravera per rebre finançament. Es tracta d’un dels cinc projectes que el comitè científic d’aquest fons d’investigació ha seleccionat a l’Estat espanyol per als propers anys. La setmana passada, coincidint amb la celebració del desè aniversari del fons, AXA Research Fund va donar a conèixer els nous projectes que recolza, tot i que en el cas de l’Agata ja ha estat en marxa durant tot aquest curs.

El projecte de Federica Ravera estudia com els efectes del canvi climàtic junt amb altres factors de canvis globals, ambientals i socioeconòmics, estan afectant els sistemes agroalimentaris locals del Mediterrani, concretament a les zones rurals més marginals. El seu objectiu és desenvolupar escenaris de futur amb els actors locals i suggerir innovacions i estratègies que redueixin la vulnerabilitat de determinades comunitats a aquests canvis. Tot i que se centra especialment en el paper de les dones, també té en compte altres actors com ara els joves, persones d’edat avançada o persones de diferents condicions socioeconòmiques.

Agata fa una doble anàlisi, socioeconòmica i ecològica, i se centra en tres casos d’estudi de zones de muntanya amb diferents graus de vulnerabilitat i afectació. Per una banda, el projecte es porta a terme en un context agrícola a Sierra de Ronda (Màlaga) on es focalitza en la gestió d’horts i de boscos de castanyers. L’estudi aborda el rol de les dones com a figura clau en la gestió d’horts per autosubsistència i en el manteniment de les tradicions i el coneixement locals i de les dones que treballen en el procés de recollida de castanyes i d’activitats a l’entorn d’aquest recurs i el seu manteniment.

Per altra banda, Agata també es desenvolupa en dos contextos de ramaderia extensiva de transhumància: al Pallars Sobirà (Lleida) i a la Sierra de Cazorla (Jaén). En aquests dos casos l’estudi se centra en les histories de vida de dones pastores, ramaderes i formatgeres i en el rol de dones i homes, de diferent edats i condicions socioeconòmiques, en la conservació, transmissió i integració de coneixements locals ecològics.

Investigadors de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris i de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i culturescol·laboren amb al projecte, que també compta amb associacions i institucions locals de cada zona així com amb centres de recerca, com el CREAF i el Laboratorio de Sistemas socio-ambientales de la Universidad Autónoma de Madrid.

El Fons d’Investigació AXA va néixer del convenciment que la ciència té un paper crucial per respondre als principals reptes que afronta el planeta. En aquest sentit, dona suport a la ciència contribuint al finançament de projectes en les àrees de salut, medi ambient, dades i tecnologia i economia així com animant els investigadors a apostar per la divulgació en un públic ampli. Fins al moment ha destinat 179 milions d’euros a 563 projectes a 35 països.

La Càtedra d’Agroecologia crea una eina informàtica per calcular els costos de producció d’un hort ecològic professional

dv., 07/13/2018 - 09:18

12 de juliol de 2018

Investigadors de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC han desenvolupat una eina informàtica que permet estimar els costos de producció en horta ecològica professional. Amb el nom de COL (Càlcul Orgànic Local), el nou recurs s’adreça a la pagesia hortícola i a tècnics de l’administració pública.

L’eina l’ha desenvolupat Joan Antoni Castejón, membre de la Càtedra, i ha comptat amb la participació de les investigadores Marta Rivera i Rosa Binimelis com a membres de l’equip. L’han realitzat a partir d’un estudi de costos i pren la forma d’un softwareque permet a les persones  productores introduir variables físiques, com ara el pressupost que es destinarà a un determinat tipus de cultiu o les hores de treball invertides. A partir d’aquestes dades, l’eina calcula el preu de cost de forma orientativa, amb l’objectiu d’ajudar a la presa de decisions.

Aquest projecte de transferència de coneixement s’ha dut a terme amb l’Ajuntament de Cardedeu i ha comptat amb la implicació de l’empresa L’Espigall, dedicada a la planificació agrària i a l’execució de projectes que millorin els rendiments productius de les finques. El COL es presentarà el proper dimarts 24 de juliol (17h) al CSETC (Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu).

La Mútua d'Enginyers concedeix dues beques per a mobilitat

dc., 07/11/2018 - 13:14

Per tercer any consecutiu, la Mútua d’Enginyers concedeix dues beques de 1000 euros cadascuna a dos estudiants d’enginyeria de la UVic que vulguin fer mobilitat el curs vinent. Els estudiants becats són Sergi Martínez, estudiant de Mecatrònica, que farà una estada de pràctiques a la Delft University of Technology; i Miguel Oyaga, estudiant de Multimèdia, que farà una estada a la TAMK University de Finlàndia.

A la convocatòria s’hi van presentar 12 sol·licituds, que s’han resolt en funció de l’expedient acadèmic i del nivell d’idiomes.

A l'acte de lliurament de les beques que ha tingut lloc avui a Casa Convalescència, el president de la Mútua d’Enginyers, Joan Munt, ha destacat la importància de poder cursar estudis a l’estranger “sobretot en el cas de les enginyeries, ja que el seu futur passa per la innovació i cal saber què passa a fora”. Munt també ha desitjat als becats que aprofitin l’estada per engruixir la seva xarxa de relacions personals. El vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, ha manifestat, en aquest mateix sentit, els avantatges que proporcionen les estades a l’estranger que “no només permeten adquirir competències professionals i millorar el nivell dels idiomes, sinó que també suposa un clar avantatge a l’hora d’anar a buscar feina de qualitat”.

El degà de la Facultat de Ciència i Tecnologia, Sergi Grau, ha agraït a Mútua d’Enginyers la seva voluntat de contribuir a promoure la mobilitat internacional entre els estudiants d’enginyeria de la UVic.

Manel Gausa dona una sèrie de divuit fotografies a la UVic

dt., 07/10/2018 - 12:53

El fotògraf Manel Gausa ha fet donació a la UVic d’una sèrie de divuit fotografies en blanc i negre que fan una síntesi de tres dècades de la ciutat de Vic des de la meitat del segle XX fins als anys vuitanta. Aquestes imatges, pertanyents a l’exposició “Vic, l’experiència de la mirada, 1954-1985″, ja s’havien pogut veure al Temple Romà el març i l’abril d’aquest any. A partir d’ara estaran exposades de manera permanent al primer pis de la Casa de Convalescència. Aquest dimarts al matí ha tingut lloc l’acte d’entrega de la sèrie a l’espai on ja estan exposades les imatges, amb presència del mateix Manel Gausa i del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. 

Manel Gausa de Mas (Vic, 1933) és conegut com a fotògraf, actor i director de teatre. Com a fotògraf l’any 2012 va publicar el llibre Fotografies, retrats d’una dècada (1956-1966), i el 2013  el llibre Somorrostro. Crònica visual d’un barri oblidat, un recull de 43 fotografies fetes un diumenge de novembre de l’any 1958, amb les quals va fer també una exposició a Vic. 

El seu treball, essencialment en blanc i negre, se situa en un període de més de 30 anys, de 1954 a mitjans dels anys 80, i remet a la seva pròpia experiència en relació a la ciutat de Vic. En les seves imatges es mostren espais com ara carrers, places, perspectives urbanes, edificis, patis i monuments, però també persones, bestiar i moments de la vida quotidiana.

Aquesta donació artística s’afegeix a la que, aquest mateix curs acadèmic, va fer l’empresari i artista plàstic Joan Orriols, que va lliurar a la UVic el quadre “El crit del bosc”, d’acrílic sobre tela, coincidint amb la donació del fons Dolors Orriols, de material inèdit, correspondència amb editors i artistes plàstics i autotraduccions al castellà i al francès. La Biblioteca de la UVic es fa càrrec d’aquest material juntament amb els set altres fons de què disposa: l’Emili Teixidor, el Mercè Torrents, el Pallàs-Amat, el Segimon Serrallonga i els fons bibliogràfics de la Biblioteca del Casino de Vic i la Col·lecció Miquel i Macava. 

 

En marxa l’automatrícula per a tots els alumnes de segon curs i posteriors

dv., 07/06/2018 - 09:39

Aquest dilluns va començar el període d’automatrícula en línia de graus de la UVic per al curs 2018-19 per als estudiants de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar. La novetat d’enguany és que tots els estudiants de grau faran l’automatrícula en línia sense necessitat de desplaçar-se a la UVic-UCC. Aquest és un autoservei de l’UAcadèmic (Sigma) que permet que l’estudiant sigui més autònom i conscient del procés de matrícula. És la primera vegada que s’ofereix aquest autoservei a tots els estudiants, ja que el curs passat es va fer una prova pilot en sis graus. L’automatrícula ha suposat un canvi molt important dels aspectes organitzatius del procés de matrícula i s’ha hagut d’intensificar la informació general, acadèmica i econòmica que necessita l’estudiant abans, durant i després del procés.

Per aquest motiu des de l’Àrea de Gestió Acadèmica (AGA), en col·laboració amb els centres i altres serveis, han treballat prèviament la informació que necessita l’estudiant a través de diversos mitjans, com ara la informació de matrícula del web, que s’ha replantejat del tot per facilitar el procés a l’estudiant i donar resposta als dubtes que pugui tenir a través d’unes FAQ (preguntes freqüents). També s’han habilitat diferents canals de comunicació i eines de suport al procés d’automatrícula com ara un telèfon específic d’atenció a la matricula de graus i l’eina URespon amb categories de consulta específiques de matrícula. El personal de l’AGA i de suport de matrícula treballen en una aula habilitada únicament com a call center i de suport amb les altres eines.

“La formació prèvia a l’inici del procés d’automatrícula i de forma contínua a mesura que es va duent a terme l’automatrícula en línia és molt important per garantir un nivell de resposta de qualitat als estudiants que necessiten ajuda”, afirma la directora de l’AGA, Cristina Font. A més, el nou sistema d’organització de la matrícula s’ha de valorar dia a dia i al final del procés l’estudiant pot respondre una enquesta de valoració dels diferents aspectes vinculats al procés, com ara la informació rebuda, l’aplicatiu UAcadèmic de Sigma i es eines de suport a l’automatrícula. “Aixó ens ha de permetre anar millorant tots els aspectes vinculats a aquest autoservei, que és un dels processos de més complexitat acadèmica i econòmica que té l’estudiant en el seu pas per la UVic”, assegura Font.

La UVic-UCC és la universitat catalana que ha obtingut més places d’Erasmus pràctiques i de formació per al curs vinent

dv., 07/06/2018 - 09:34

La UVic-UCC és la universitat catalana que ha obtingut més places en primera adjudicació del programa Erasmus pràctiques per al curs 2018-2019, segons les adjudicacions realitzades pel Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE). En total, 175 estudiants de la Universitat podran fer estades a empreses i institucions de diferents països de la Unió Europea en el marc de l’Student Mobility of Placement (SMP), el programa de pràctiques d’Erasmus.

Per darrere seu, la Universitat de Barcelona ha obtingut 128 places, la Universitat Autònoma de Barcelona, 119 i la Universitat Ramon Llull, 112. Les mateixes dades situen la UVic-UCC com la cinquena universitat espanyola que ha aconseguit més places de pràctiques Erasmus, per darrere de la Politècnica de València (280), la Complutense de Madrid (280), la de València (214) i la de Sevilla (200).

Pel que fa a les places del programa de mobilitat per estudis (Student Mobility for Studies – SMS), el proper curs hi podran optar en primera adjudicació 90 estudiants de la UVic-UCC, xifra que situa la Universitat com la novena de Catalunya en el rànquing. La UVic-UCC també encapçala el llistat de places atorgades del programa Erasmus Formació (Staff Mobility for Trainging – STT) adreçat a PDI i PAS, amb 17 places adjudicades. Alhora, n’obté 19 en el programa Erasmus Docència (Staff Mobility for Teaching Assignment – STA), adreçat a professorat.

Comença el curs sobre alimentació saludable amb participació de la UVic-UCC al BIYSC d’aquest any

dv., 07/06/2018 - 09:27

Dilluns que ve comença el Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC), un programa que té previst estimular el talent científic en joves d’entre 16 i 18 anys de tot el món. La UVic-UCC hi participa a través del projecte de recerca Nutrition and Health International Youth Science Challenge, que ofereix conjuntament amb l’IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer) i la Fundació Alicia. L’objectiu d’aquest projecte és trobar solucions per millorar la salut de la població a través del canvi d’estils de vida i fomentar hàbits saludables per prevenir determinades malalties, com ara la diabetis.

La UVic-UCC és l’única universitat que participa al programa (la resta d’institucions són centres de recerca) i ho fa a través de les investigadores Míriam Torres, Marta Rivera i Alba Reguant. Dels tres grans blocs de treball en què es divideix el projecte, les tres investigadores es responsabilitzaran del segon, a l’entorn de les dietes sostenibles per a una població i un planeta saludables. Els propers 12 i 13 de juliol el grup d’estudiants internacionals que hi participen treballaran des dels laboratoris del campus UVic, mentre el dilluns 16 ho faran des de les instal·lacions de Món Sant Benet, al Bages.

En el transcurs d’aquestes tres sessions se’ls plantejarà el repte de desenvolupar una dieta saludable i sostenible a través de la cadena del sistema alimentari. Per una banda, aprendran els beneficis de la dieta mediterrània i l’alimentació saludable, així com la seva herència social i cultural. Per una altra banda se centraran en l’impacte mediambiental de la producció alimentària i del consum a través de tot el procés productiu.

El projecte combinarà treball de camp amb pràctiques al laboratori i a la cuina, així com a l’ordinador, per cobrir tots els passos de la cadena alimentària i analitzar l’impacte ambiental i el contingut nutricional d’un àpat. Per això analitzaran la qualitat del sòl d’un hort i el contingut nutricional d’alguns dels vegetals i hortalisses que hi creixen. També prepararan un menú de dieta mediterrània, saludable i respectuós amb el medi ambient seguint el concepte de protein flip. Finalment, analitzaran la petjada ambiental de l’àpat.

Els altres dos grans blocs de treball del projecte se centraran en la relació entre nutrició i diabetis, en unes sessions impartides per l’IDIBAPS, i en la promoció d’hàbits alimentaris saludables a través de la cuina, en unes jornades a càrrec de Fundació Alícia. El BIYSC, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, tindrà lloc del 9 al 20 de juliol, i té per objectiu estimular el talent científic entre joves de tot el món i encoratjar el seu entusiasme per seguir estudis científics i de recerca. El programa acollirà un centenari d’estudiant distribuïts en deu projectes, cinc desafiaments i dos premis.

La primera edició del Talent Esportiu Vic rep 21 peticions per una oferta de 12 places

dc., 07/04/2018 - 14:39

Divendres passat es tancava el termini perquè clubs, entitats o esportistes d’elit sense vinculació a cap club professional presentessin les seves sol·licituds per accedir al projecte Talent Esportiu Vic. El programa ha rebut un total de 21 sol·licituds provinents de nou clubs vigatans, unes dades que segons el director del programa i del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Javier Peña, “ha estat un èxit que ens demostra la necessitat de comptar amb espais d’entrenament guiat i orientat a l’alt rendiment”.  

Pel que fa a les sol·licituds, 14 corresponen a esportistes femenines i 7 a esportistes masculins. Les edats es comprenen entre els 12 i els 23 anys. Pel que fa al tipus d’esport, la meitat de les sol·licituds defensen esports individuals i l’altra meitat esports col·lectius. El passat 2 de juliol es va reunir la comissió d’avaluació de sol·licituds formada pel regidor d’esports de Vic, Titi Roca, la tècnica d’esports de l’Ajuntament de Vic, Júlia Almor, i Javier Peña, a més del gerent esportiu de la Federació Catalana de Voleibol (FCVB) i exentrenador de voleibol d’elit, Óscar Mozos, com a convidat extern. Després de fer les deliberacions corresponents, les sol·licituds acceptades es coneixeran aquest divendres, però no serà fins al mes de setembre que es començarà a aplicar el programa d’entrenament a les instal·lacions de la UVic-UCC.

El projecte, que actualment és a nivell vigatà, busca créixer i consolidar-se a nivell comarcal. Sota el paraigua de la UVic-UCC i l’Ajuntament de Vic, el projecte busca impulsar i reforçar l’activitat de clubs esportius de Vic en l’àmbit de l'entrenament físic a entitats que no poden assumir alguns entrenaments per falta d’espais, material o formadors. Els seleccionats podran accedir a dues sessions d’entrenament setmanals d’uns 45 minuts de durada a les instal·lacions del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF), conduïdes i supervisades per un professional de la Universitat, sempre en col·laboració amb un entrenador del club. Es tracta d’una experiència pionera a Catalunya i que ja s’està desenvolupant en altres universitats del món.

 

Les 8es jornades internacionals R+D+I TIC Salut i Social presentaran els darrers avenços en teràpies digitals a Vic

dt., 07/03/2018 - 13:45

Les vuitenes jornades R+D+I TIC Salut i Social se celebraran els dies 27 i 28 de setembre a l’edifici El Sucre de Vic, en una edició en què la organització té previst arribar als 400 professionals inscrits, una xifra que consolida les jornades com unes de les de major ressò internacional de la ciutat i d’Osona. Articulades al voltant de dues conferències marc, tres taules rodones, diverses ponències breus i exposicions a càrrec de professionals i personalitats, les jornades se centraran en les teràpies digitals i tindran com a objectiu potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC aplicades als àmbits de la Salut i del Benestar Social. 

Les jornades R+D+I TIC Salut i Social s’erigeixen com una plataforma de referència per a la transferència de coneixement, que contribueix a alinear el món de la recerca, l’empresa i l’assistència. La seva voluntat és convergir en solucions de més alt valor afegit, que afavoreixin la integració social i sanitària centrada en la persona i en la comunitat. El termini de la Call of Participations, que l’any passat va registrar 167 comunicacions, s’ha ampliat fins al proper 19 de juliol.

Teràpies digitals en neurociències i la humanització de les organitzacions
La primera jornada, el dijous 27 de setembre, tindrà el Dr. Mateo Valero, director del Centre de Supercomputació de Barcelona, com un dels principals ponents del programa (9:30h). A continuació, estan previstes dues taules rodones. La primera (11h) se centrarà en l’ús de les teràpies digitals en neurociències, i en com les tècniques i metodologies amb les quals treballen permeten alliberar emocions, sensacions corporals i el malestar dels pacients de forma ràpida i efectiva, a partir d’avenços científics com la realitat virtual o la intel·ligència artificial.

La taula comptarà, entre altres, amb la Dra. Luz Rello, fundadora i CEO de Change Dyslexia, Systems Scientist; la Dra. Maite Garolera, del Consorci Sanitari de Terrassa; el Dr. Antonio Marqués, vicerector del Politecnico de Porto, o Ariadna Torres, psicòloga experta en realitat virtual i membre del Grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Reserca (VHIR), i estarà moderada pel Dr. Miquel Casas.

La segona taula (12:30h) versarà sobre la humanització de les organitzacions a través de les tecnologies. Hi intervindran ponents com ara Daniel Moreno, de l’Innovation Forum Manchester; Adolf Díaz, coordinador de Creu Roja Catalunya; Sol Muñoz, directora d’IDIC-COIB, i Jaume Pérez Payarols, director d’innovació d’HSJD, i comptarà amb el Dr. Jordi Varela com a moderador. 

Avaluació d’experiències tecnològiques i presentació de projectes
La segona jornada arrencarà amb una altra conferència marc, aquesta del Dr. Samuel Sànchez, de l’Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC). La tercera taula rodona, moderada pel Dr. Toni Dedéu, convidarà els ponents a reflexionar sobre l’avaluació d’experiències tecnològiques per assegurar que les tecnologies que surten al mercat estiguin validades pels experts i les entitats acreditadores i siguin clínicament efectives. Hi participaran, entre altres, Mar Entrambasaguas, directora de desenvolupament estratègic de negoci de Tunsal Televida; César Velasco, director d’innovació i dades del Campus Vall d’Hebron; Miquel Gallofré, director del Pla Director de malaltia vascular cerebral del Departament de Salut de la Generalitat, i David Reifs, cap d’Innovació Tecnològica de Seidor. 

El programa el completaran nombroses activitats complementàries, com dues sessions de càpsules de comunicació per presentar projectes, exposicions i demostracions a l’Speaker’s Corner, una sessió de treball de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània o el lliurament de premis als millors projectes exposats. També tindran lloc actes paral·lels, com una taula rodona sobre el llibre Homo Deus de Y.N. Harari o una hackaton sobre TIC Salut i Social.

El programa s’adreça a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa...) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i a empreses d’aquests mateixos sectors, a CEO i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de Batxillerat i cicles formatius.

Les jornades estan coorganitzades per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya a través de la Càtedra TIC Salut i la Càtedra Serveis Socials, la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EBA Vic, l’EBA Centelles i la Fundació Althaia. A més, compten amb l’Ajuntament de Vic, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, la Diputació de Barcelona, Acció, l’Innovation FORUM, el COPLEFC, M4SOCIAL i la taula d’entitats del Tercer Sector Social a Catalunya com a partners estratègics. 

 

La FETCH rep un ajut ARMIF per un projecte sobre la mentoria i la identitat docent dels estudiants de graus en Mestre

dl., 07/02/2018 - 10:25

Un equip d’investigadors de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) de la UVic-UCC ha rebut un ajut ARMIF per un projecte que vol desenvolupar el perfil competencial dels estudiants dels tres graus en Mestre que s’imparteixen a la UVic. El projecte el lidera Mariona Casas, coordinadora del doble grau en Mestre d’Educació Infantil (MEI) i Mestre d’Educació Primària (MEP), i porta per títol “La mentoria i la identitat docent emergent en els estudiants dels graus de Mestre”.

La recerca abasta una triple dimensió en la qual s’implicaran els tutors universitaris, els tutors dels centres escolars formadors de diferents escoles de Vic i els estudiants de primer i segon curs dels graus en MEI, MEP i del doble grau. En primer lloc, es pretén identificar el paper que, com a mentors, juguen els tutors universitaris de l’alumnat que fa el pràcticum a escoles: establir les necessitats formatives, identificar pràctiques de referència i promoure una xarxa de tutors al voltant del centres formadors.

En segon lloc, el mateix procés es vol dur a terme a l’entorn dels mestres de les escoles que exerceixen com a tutors dels estudiants que reben als centres per fer el pràcticum. Per últim, el projecte vol identificar les competències professionals que desenvolupa l’alumnat en el transcurs de la seva estada, i també en altres espais de relació entre escola i universitat.

El projecte adoptarà l’estudi de cas com a mètode d’investigació i utilitzarà recursos com ara qüestionaris inicials, grups de discussió, diaris de camp dels estudiants, observacions directes de sessions de mentoria i del treball a les aules, entrevistes semidirigides i anàlisi de documentació institucional dels centres formadors. Els dos pilars de l’estudi seran el seminari MID (Mentoria i Identitat Docent) amb mestres en actiu i professorat universitari, i l’estada setmanal a l’escola que fan els alumnes de nou accés als graus de Mestre.

A banda de Mariona Casas, l’equip de treball l’integren nou investigadors més de la UVic-UCC: Antoni Tort, Itxaso Tellado, Eduard Ramírez, Anna Vallbona, Maria Teresa Pujol, Antoni Portell, Esther Fatsini, Berta Vila i Josep Castillo. L’equip del projecte el complementen cinc mestres de diferents centres escolars de Vic: Mercè Sàez, de l’escola Sentfores; Mireia Planas, de l’escola Dr. Joaquim Salarich; Mariona Torner, de l’escola Sagrat Cor; Elisabet Franquesa, de l’escola Andersen; i Marta Muñoz, de l’escola Vic Centre. El projecte tindrà una durada de dos cursos acadèmics, fins al 2020, tot i que el curs que ara acaba ja ha servit com a prova pilot.

Els ajuts ARMIF (Ajuts de recerca per a la millora de la formació inicial de mestres) financen projectes de recerca que aportin evidències sobre canvis estratègics i de millora introduïts en els graus d’educació infantil i d’educació primària de les universitats catalanes. Els impulsa el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i els poden sol·licitar equips de recerca de les universitats que formen part del MIF, el programa de millora i innovació en la formació de mestres. En aquesta convocatòria en total s’hi havia presentat 32 sol·licituds, de les quals se n’han atorgat 12.

La UVic-UCC obté tres ajuts estatals per a projectes de recerca I+D+I

dl., 07/02/2018 - 10:13

La UVic-UCC ha obtingut tres ajuts per a projectes d’I+D+I en el marc del Programa Estatal de Recerca, Desenvolupament i Innovació orientada a la societat. Un dels projectes correspon al grup de recerca QuBi (Quantitative Biolmaging) i té Carlo Manzo com a investigador principal. El seu objectiu és estudiar el paper de les integrines (els receptors que uneixen les cèl·lules i els teixits del voltant) en els mecanismes moleculars de la curació de ferides a escala nanomètrica.

Un altre dels projectes l’havia presentat el BEM (Bioinformàtica i estadística mèdica) i el lidera Narcís Fernández. En aquest cas, se centrarà en el disseny de pèptids per bloquejar interaccions entre proteïnes i, més en concret, en el seu desenvolupament tecnològic i en la seva aplicació a complexos relacionats amb el càncer. Tant Carlo Manzo com Narcís Fernàndez són tots dos investigadors Ramon y Cajal.

Per últim, el Grup de Recerca Educativa (GREUV) també ha obtingut un ajut per a un projecte encapçalat per Eulàlia Collelldemont. Consistirà en una anàlisi de les representacions audiovisuals de l’educació a documentals i noticiaris durant el franquisme.

El programa d’ajudes forma part del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Obtenir els ajuts sol·licitats en aquesta convocatòria suposa aconseguir el finançament dels projectes de recerca presentats. Alhora, contribueix a assolir el reconeixement dels grups de recerca beneficiaris com a grups reconeguts i consolidats.

Per altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya també ha concedit un ajut al Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) per a un projecte de protecció de la colònia d’ocells ardeids del Ter. Aquest finançament s’emmarca en una convocatòria d’ajuts per a la realització de projectes destinats als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i a les espècies.

Pàgines